Фонд Ріната Ахметова передав два сучасних апарати ШВЛ медикам Запоріжжя

Медики Запоріжжя отримали два сучасних апарати штучної вентиляції легенів від Фонду Ріната Ахметова та заводу «Запоріжсталь» (група Метінвест). Зокрема, по одному апарату ШВЛ було передано Обласному медцентру серцево-судинних захворювань і Міській лікарні екстреної та швидкої допомоги.

– Коли Україна опинилася перед загрозою пандемії, державна система охорони здоров’я була абсолютно не готова до нового виклику. Не вистачало обладнання для надання допомоги хворим з ускладненнями від коронавірусу – сучасних апаратів ШВЛ, аналізаторів проб, а також засобів захисту для медиків і експрес-тестів. Першим на допомогу країні прийшов Рінат Ахметов. Для ефективної роботи Фондом був створений проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні», що став частиною програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Проєкт не має аналогів в країні. Це найбільша, системна і масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом. Ключовим елементом допомоги стала закупівля для державних лікарень понад 200 суперсучасних апаратів ШВЛ. Адже саме апаратів ШВЛ українська медицина потребувала найбільше. Понад 140 висококласних апаратів ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова вже надійшли в опорні державні лікарні в 12 регіонах країни, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

У свою чергу генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Олександр Мироненко зазначив, що апарати ШВЛ від Фонду в числі найсучасніших у світі.

– Але найголовніше – обладнання просте у використанні та значною мірою виключає вплив людського фактора. Тому передані апарати можуть бути використані відразу після інсталяції, що дуже важливо в умовах епідемії, коли рятувати життя потрібно тут і зараз. Нехай вони допоможуть лікарям ще ефективніше лікувати хворих на коронавірус, – сказав Олександр Мироненко.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Віталій Боговін подякував за допомогу та зазначив її важливість:

– Сьогодні весь світ бореться з COVID-19. Я дякую Фонду Ріната Ахметова за таку необхідну допомогу. Оснащення реанімації апаратами ШВЛ – це реально сотні врятованих життів жителів Запоріжжя й області.

До його слів приєднався заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.

– Роль апаратів ШВЛ була високою і до епідемії коронавірусу. А сьогодні вони рятують життя. Тому велике спасибі Фонду Ріната Ахметова. Тим паче, що це вже не перша допомога місту. Упевнений, лікарям буде легше рятувати життя запорожців, – підкреслив Анатолій Пустоваров.

Самі медики кажуть, що чекали на таку допомогу. Сьогодні вона особливо потрібна.

– Це апарати високого класу. Близько половини встановлених у нас апаратів ШВЛ застарілих моделей. Вони не здатні рятувати важких хворих з коронавірусом. Спасибі, – сказав заступник головлікаря Лікарні швидкої допомоги Олег Великий.

– Сьогодні лікарня екстреної допомоги отримала сучасний апарат ШВЛ. Він поповнив парк реанімаційного обладнання, і всі ми дуже вдячні Фонду Ріната Ахметова, – додала директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міськради Вікторія Ушакова

Апарати, передані медикам Фондом Ріната Ахметова, мають високий рівень автоматизації. Освоїти нюанси роботи з обладнанням лікарям допомогло онлайн-навчання, організоване Фондом спільно з МОЗ. У першому вебінарі взяли участь понад 800 лікарів з усієї країни, у другому – більше 1100.

– Від імені колективу нашої лікарні хочу щиро подякувати Фонду Ріната Ахметова за надану можливість вивчити нові матеріали з лікування COVID-19. А також за апарат ШВЛ, – сказала Юлія Петренко, завідувачка відділення інтенсивної терапії лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Більше про допомогу Фонду Ріната Ахметова країні в боротьбі з COVID-19 читайте в оглядових матеріалах:

  1. Зупинити коронавірус в Україні: хроніка допомоги Фонду Ріната Ахметова країні.
  2. Боротьба з коронавірусом: як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні зупинити епідемію. Частина 2
  3. Допомогти країні впоратися з глобальними викликами. Частина 3

Джерело:

https://akhmetovfoundation.org/news/fond-rinata-ahmetova-peredav-dva-suchasnyh-aparaty-shvl-medykam-zaporizhzhya

Останні новини
Меню