Маріуполь залишиться українським, а заводи після війни вдасться відновити – CEO Метінвесту Юрій Риженков в інтерв’ю ВВС

Поки обстріли оточеного Маріуполя ведуться навіть з акваторії Чорного моря, Метінвест не припиняє надавати мешканцям безпрецедентну допомогу. У компанії чекають моменту, щоб розпочати відновлення підприємств у Маріуполі. Це одностайна позиція акціонера компанії Ріната Ахметова, її співробітників та уряду.

– Одна з найбільш гарячих точок на лінії фронту, звісно ж, Маріуполь, про який ми чуємо всі ці дні. Це місто, де базується гірничо-металургійна компанія Метінвест зі своїми виробничими потужностями. До нас у прямому етері приєднався Юрій Риженков, генеральний директор Метінвесту. Щиро дякую, що знайшли час для інтерв’ю. Наскільки нам відомо, один із ваших заводів зазнав обстрілу. Розкажіть нам, що насправді сталося?

– Добрий день! На жаль, Маріуполь сьогодні переживає складний період. Як ви правильно сказали, в місті розташовані два наші великі металургійні комбінати, і щойно почався обстріл, під удар потрапили і комбінати. Вочевидь, що основною ціллю стало мирне населення в житлових районах міста.

Але комбінати теж постраждали, тим більше, що ми відкрили їх бомбосховища для містян. Водночас технологічно ми виконали дуже ретельну роботу, щоб зупинити комбінати, вивести їх у простий і запобігти будь-якій можливості утворення небезпечних речовин або вибухів газів на комбінатах.

Тому, попри те, що комбінати постраждали, ми все ж таки вважаємо, що після закінчення війни зможемо їх відновити й знову запустити. І це позиція нашого народу, це позиція нашого акціонера Ріната Ахметова та уряду.

– Перш ніж ми поговоримо про людей, а ми розуміємо, що Маріуполь зараз повністю зруйнований, практично знищений, допоможіть нам зрозуміти наступне. Міністр закордонних справ України казав, що Маріуполь обстріляли російські військові кораблі. Це дійсно так?

– Маріуполь обстрілюють протягом останніх трьох тижнів, при цьому використовують усі можливі види зброї. Обстрілюють із літаків, бомблять. Там працювала артилерія, але так, нещодавно ми бачили обстріли, які проводилися з російських кораблів, з берега моря. Отже, обстрілюють з усіх боків, використовують усі види зброї.

– З усіх напрямків, з усіх боків, у центрі обстрілюють мирне населення, ви вже сказали про це. Мер Маріуполя заявив, що від міста майже нічого не залишилося. Чи є у вас якийсь зв’язок із містом? І що, на вашу думку, відбувається з людьми, які досі там перебувають?

– Зв’язок дуже епізодичний. На жаль, до оточення в місті було понад 400 000 людей. Більшість із них останні три-чотири тижні ховалися в бомбосховищах або в підвалах своїх будинків. Запасів продовольства, які ми підготували заздалегідь, вистачило лише на якийсь час. Але, як ви розумієте, через блокаду міста харчі закінчуються. Тож зараз у місті майже немає продуктів. Ця ситуація несе в собі всі ознаки гуманітарної катастрофи.

– Я хотіла сказати, що ви описуєте гуманітарну катастрофу. Ще ці події називають воєнним злочином. Чи місто мало б здатися?

– Я так не думаю. Позиція уряду, позиція військових і позиція народу полягає в тому, що місто було, є і буде українським. Це також позиція нашого акціонера Ріната Ахметова, яку він нещодавно озвучив.

Ми знову закликаємо росіян запобігти гуманітарній катастрофі, дозволивши людям виїхати. Сподіваємося, що ми вивеземо якнайбільше людей із міста.

– Безперечно, це надзвичайно важливо. Що стосується самої компанії Метінвест, ми чули про комбінати, чули про те, що ви робите на місцях для співробітників, про конкретну допомогу їм та населенню загалом. Розкажіть, що робить ваша компанія?

– Із самого початку конфлікту і ми, і наш акціонер вирішили зосередитись на гуманітарній допомозі, що ми вже робили у 2014-2015 роках. Ми знаємо, як усе організувати. Тому ми створили Центр координації гуманітарної місії Метінвесту у Запоріжжі, організували гуманітарний хаб у Польщі. І тепер гуманітарна допомога надходить у країну та доходить до тих людей, які її потребують.

Ми намагалися доставити гуманітарну допомогу до Маріуполя десять днів поспіль. На жаль, російські війська не дозволили нам це зробити. Вони не припиняли бойових дій навіть на короткий час.

Водночас люди вибираються з Маріуполя на своїх машинах і машинах своїх друзів. І ми зустрічаємо їх, щойно вони виїжджають із міста, надаємо їм житло, забезпечуємо предметами першої необхідності, їжею, ліками, надаємо психологічну допомогу. Ми відправляємо автобуси, щоб вивезти людей на контрольовану Україною територію в Запоріжжя, Кривий Ріг, Кам’янське, де ми вже створили понад 6000 місць для біженців.

– Юрію, коли ви намагаєтесь отримати дозвіл на гуманітарний коридор та вивезти людей, як ви спілкуєтеся з російськими військовими?

– Ми не спілкуємось безпосередньо як компанія, це робить військова адміністрація Донецької та Запорізької областей, а також Міністерство інтеграції та Міністерство оборони. Наше завдання – підготувати допомогу, заправити автобуси пальним і, щойно дадуть підтвердження, розпочати рух. Саме це ми й робимо.

 – Юрій Риженков, генеральний директор компанії Метінвест, дякую за бесіду з нами. Ми бажаємо вам і всім вашим співробітникам усього найкращого за цих складних обставин. Ми дуже вдячні, що ви знайшли для нас час.

Отже, Метінвест – одна з компаній, яка має заводи в Маріуполі. Ми чуємо про руйнування в місті. Маріуполь заявляє, що не здасться. Ми продовжуватимемо тримати вас в курсі подій. Залишайтеся з нами.

Останні новини
Меню