У Черкаській області відкрили арт-об’єкт зі сталі Метінвесту

Арт-об’єкт «Серце України», виконаний зі сталі Метінвесту, відкрили в Черкаській області 23 серпня, напередодні 30-ї річниці Незалежності країни. 
Комплекс розташований у географічному центрі України – селі Мар’янівка Звенигородського району. Донедавна про місце розташування центру країни інформував лише пам’ятний знак.Арт-об’єкт складається із 25 пар крил, що уособлюють всі області України і республіку Крим. Білі сталеві крила прикрашені характерними для кожної області орнаментами. У центрі комплексу під склом розташована скульптура серця. Композицію доповнює 52-метровий флагшток із найбільшим у Черкаській області прапором України. Площа комплексу – майже 5 тисяч квадратних метрів, висота – понад 5 метрів.«Серце України» створено за принципами безбар’єрного середовища: тут передбачені пандус, тактильна навігація, аудіогід, модель комплексу для людей із вадами слуху.Для будівництва арт-об’єкту Метінвест постачив понад 66 тонн сталі вартістю 2,8 млн грн. Гарячекатаний лист, труби, кутики і швелери виготовлені на маріупольських підприємствах Групи – ММК імені Ілліча й «Азовсталі».Президент України Володимир Зеленський:– Сьогодні у нас із вами велике сімейне свято – день символу нашої великої сім’ї, день синьо-жовтого прапору, День Державного Прапору України. У 30-ту річницю відновлення нашої незалежності ми піднімемо його саме тут, у географічному центрі України. Саме тут б’ється серце, серце України. Це арт-об’єкт, навколо якого розташовано 25 сталевих крил, що уособлюють наші 24 області і наш Крим.

Генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков:

– Сталеве «Серце України» розташоване в самому центрі країни і зроблено з українського металу. І це наш привід для гордості. Ми впевнені, що попереду кожного з нас чекає ще багато приводів пишатися українським, адже металургія і вся промисловість працюють для процвітання і розвитку країни. Група Метінвест створена на екваторі Незалежності України, і щодня протягом усіх 15 років роботи ми ділом доводимо справедливість цих слів. І ми продовжимо це робити, тому що віримо в Україну й українців.

Голова Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Скічко:

– Ми хотіли створити до 30-річчя нашої України щось особливе. Маємо не лише пам’ятати минуле, а й творити сьогодення. Я був неприємно вражений, коли вперше побачив на Черкащині «географічний центр України»: непримітний і недобудований пам’ятний знак посеред поля… Тому ми вирішили створити там унікальний арт-об’єкт: символічно поєднати всю Україну в одному місці силі. Звели ми його без копійки бюджетних грошей. Приємно, що знайшлось багато небайдужих підприємців, які перейнялися нашою ідеєю. Це не лише черкаські компанії, а й всеукраїнські. Я вдячний кожному меценату!

За 15 років роботи Група Метінвест з урахуванням асоційованих компаній виробила 179 млн тонн сталі. З цього металу побудовано безліч об’єктів в Україні і в усьому світі. Зокрема, це новий саркофаг над ЧАЕС, стадіон «Олімпійський» і Дарницький міст у Києві, хмарочос The Shard у Лондоні, культурний центр The Shed і транспортний хаб The Oculus  Нью-Йорку, найбільший у світі вітрильник Flying Clipper і багато іншого.

Останні новини
Меню